ISO 22000

W skrócie

ISO 22000 zapewnia spełnienie wymogów bezpieczeństwa żywności i odnosi się do każdego ogniwa w łańcuchu przetwarzania żywności. Ten standard bezpieczeństwa żywności został opracowany przez specjalistów z branży spożywczej i wyspecjalizowanych organizacji oraz we współpracy z Komisją Kodeksu, ONZ (FAO) i WHO.

Szczegółowy opis

Norma ISO 22000 opiera się na korzyściach płynących z systemu zarządzania jakością ISO 9001 oraz systemu zarządzania zagrożeniami i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP) oraz planów zapewnienia bezpiecznej żywności. ISO 22000 integruje zasady systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Dzięki kontrolowanym wymaganiom łączy plan HACCP z niezbędnymi programami wstępnymi (czyli najlepszymi praktykami produkcyjnymi wraz z tworzeniem wydajnego systemu). Prowadzi to do eliminacji potencjalnych zagrożeń.

Certyfikowana firma może prezentować w swoich materiałach promocyjnych posiadany certyfikat jak i bezpłatnie korzystać z logo certyfikatu URS.

Dlaczego ISO 22000?
  • Zapewnienie kompleksowej i skutecznej kontroli ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności
  • Minimalizacja występowania ryzyka pojawienia się żywności o niskiej jakości
  • Zwiększenie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu branży spożywczej
  • Zapewnienie kontroli bezpieczeństwa żywności przez niezależną stronę trzecią
  • Zwiększenie zaufania społeczeństwa i państwowych organów kontrolnych

Skontaktuj się z Nami...